schaarste

Categories:

schaarste

Kent u het lied van Nina Simone ‘Ain’t Got No, I Got Life‘? Zij zingt hier in haar lied dat ze helemaal niets heeft, alleen haar leven. Het niets hebben maakt haar enorm krachtig in haar betoog. Een wereld nummer! Veel beroemde zangers, schilders en kunstenaars vinden hun bron van creativiteit in schaarste. Ze zijn vaak in armoedige en slechte omstandigheden opgegroeid. Juist het gebrek aan alles maakt dat ze vluchten in dat we ze wel goed kunnen. Leven! Het leven is hun persoonlijke expressie. Of dat nu een schilderij is of een lied, hun bron van creativiteit zit daar. Maar je ziet het ook bij goed opgeleide wetenschappers, die slechts op een onbewaakt ogenblik de meest fantastische ideeën hebben. Een schaarste van werk, een schaarste aan tijd is meestal dan de bron.

Schaarste maakt creatief

Het is dus eigenlijk een heel goed idee om voor je zelf iets van schaarste te creëren. Het doet een beroep op je creativiteit om na te denken wat je door die schaarste wel kan. En hoe je het dan gaat doen. Zo komen er de mooiste momenten voorbij op je pad. Je zou zelfs kunnen vaststellen dat je pas echt gaat leven als er schaarste is. En schaarste hoeft dan echt niet meteen armoede te betekenen in de zin van geen geld of geen huis. Nee, schaarste heb je in heel veel verschillende vormen. Bijvoorbeeld als je heel hard en veel werkt, is er een schaarste aan tijd en rust. Als je een druk gezin hebt met opgroeiende kinderen, is er een schaarste voor reflectie.

Als het jeukt moet je krabben

Nu was ik afgelopen week op een zorginstelling een kerstverhaal aan het vertellen. Ik bracht de boodschap dat je met het ‘Kleinste beetje licht, doet donker doen verdwijnen. Je mag tevreden zijn met het minste wat er is. En dat er elke seconde van de dag nieuwe hoop is. De bewoners begrepen het meteen.
Zo rond de kerst verzamelen wij ons in een warme ruimte met gezellig licht. Vaak komt er veel lekker eten aan te pas. De reclames laten ons zien dat warmte en liefde belangrijk is in deze tijd. Ik noem het zelf valse boodschappen. Ze laten ons een vorm van overdaad zien, die een norm zet voor iedereen. Ik weet niet hoe u dat ervaart, maar bij mij schuurt dat. Overdaad schaad, past in dit verband erg goed. Overdaad dooft de creativiteit en dat zien we maar al te vaak om ons heen.

Contact schaarste

Een overdaad aan prikkels. Een overdaad aan informatie. En een schaarste aan contact. Een schaarste in gehoord worden. We hebben kunnen zien wat een pandemie met ons doet. De ophokplicht gaat ons niet in de koude kleren zitten. Protesten, rellen, onvrede. We zijn het niet meer gewend. Velen zijn boos omdat ze niet meer mogen doen wat ze altijd deden. Dat er nu iemand zegt dat iets niet mag. En dat terwijl we een tijd leven dat alles mag en kan. ‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’ vertellen andere reclames ons weer. Het is natuurlijk wel een dingetje. Doordat je bijna altijd in contact bent met de wereld, wil nog niet zeggen dat je empathisch vermogen wordt ontwikkeld. Ik hoop dat deze schaarste ons weer bij elkaar brengt. Dat we weer contact zoeken en naar elkaar gaan luisteren.

Hoop zit in de ontmoeting

We kijken voortdurend in de spiegel van ons onvermogen. En daar proberen we steeds nieuwe oplossingen voor te vinden. Maar de verantwoordelijkheid nemen van ons spiegelbeeld dat doen we nog niet. Terug naar de bewoners van de zorginstelling. Deze mensen kijken bijna elke dag naar hun verleden. Maar met dat beetje toekomst wat er nog is, hopen zij elk moment van de dag nog, dat ze beter worden, dat er iemand op bezoek komt, dat iemand ze helpt bij het toilet. Ze hopen heel veel. En dat kleine beetje licht in hun leven is al meer dan de moeite waard.
Wat ik je in de deze spinsel wil meegeven is dat een oplossing in de ontmoeting zit. Een ontmoeting kan je een verrassing geven, een nieuw inzicht, wat liefde, een aai, een knuffel, een aanraking, een blik van begrip, een glimlach, een herkenning. Een ontmoeting is het waardevolste wat je iemand kan geven. Ik hoop u daarom graag te ontmoeten in 2022 en ook de jaren daarna.

Voor meer inspiratie en een goed verhaal kan je altijd op bezoek komen in mijn Inspiratiemuseum.

One response

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.