Categories:

Mijn Oudejaarsmiddag

twijfel

Ik zat ‘-s morgens rustig de bank de dag af te wachten. Ik had net mijn koffie op gedronken toen opeens de telefoon ging. Een voor mij onbekend telefoonnummer. Een korte aarzeling … zal ik hem opnemen … of toch maar niet. Wie zou mij nu op oudejaarsdag willen bellen, vroeg ik mij af. Dan moet er wel iets bijzonders aan de hand zijn. Mijn twijfel voorbij nam ik de telefoon op.

– ‘Goedemorgen met Casper!’

Het bleef even stil totdat een mevrouw antwoorde

– ‘Ja, hallo met mevrouw sc#U**hringler’.

Ik kon haar naam niet goed verstaan. Ze praatte te snel en te Brabants voor mij.

– ‘Goedendag, wat kan ik voor u doen?’ vroeg ik haar. Misschien niet helemaal de goed vraag, want het woordje ‘doen’ zit wel erg hard gebakken in mijn systeem.

– ‘euh…’ aarzelde ze… ‘kan er vanmiddag nog gewandeld worden?

Ik was erg verrast door deze vraag. Natuurlijk kon er gewandeld worden! En dan nog net op de valreep van 2021. Een verhalenwandeling uiteraard. Zonder een moment van twijfel antwoordde ik direct enthousiast.

– ‘ja, natuurlijk!’

Weer aarzelde ze: ‘euh… is het druk? En heeft u een gids?

Druk? Hoezo druk, dacht ik bij mij zelf.

– nee, hoor we gaan gewoon samen wandelen. Komt u alleen?

Het werd even stil aan de andere kant van de lijn.

– u bedoelt dat u de gids bent?

Ik merkte dat ze even moest lachen over het misverstand.

– ‘Ja, ik ben uw gids en we gaan ongeveer 6 kilometer wandelen en onderweg vertel ik u een paar verhalen over wat hier in Dinther gebeurt is. En alle verhalen die ik vertel hebben een landelijke impact gehad.’

– ‘oh… ok.’ Op de achtergrond hoorde ik door de telefoon haar man mompelen. ‘Goed, we komen eraan. Waar moet ik zijn?’

Naar wie luister je eigenlijk? En wie niet?

Die oudejaarsmiddag heb ik heerlijk gewandeld met een echtpaar uit Etten-Leur. De verhalen over de Baron, de molenaar, de pater en de onderduiker spelen zich allemaal af in verschillende tijden. De impact van de gebeurtenissen uit het verhaal is groot en nog steeds zichtbaar in heel Nederland. Eigenlijk gaan ze niet over de feitelijke impact, maar gaan ze over samen iets bereiken. ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Ik was die middag hun gids en niet een simpel boekje. Grappig dat verschil. Het bracht mij op de gedachte over ‘helpers’. Misschien herken je het wel, dat je in gesprek met je familie of collega’s, je soms van die gratis adviezen krijgt. Allemaal goed bedoeld, maar op het eerste gezicht niet allemaal waardevol. Zonder dat het je weet zeg je… ‘ja, maar …. Of gewoon ja …’ maar je doet er niets mee. Herkenbaar? Toch zijn al die adviezen of suggesties bedoeld om je te helpen. Zij zien iets in jouw kwaliteit, die zij zelf niet kunnen. In de hoop dat jij dat dan wel kan. Toch zijn er ook andere helpers die meer impact op je hebben dan de ander. De vraag is dan; naar wie luister je eigenlijk en naar wie niet? En waarom wel of niet? Wie zijn je echte helpers of gidsen? Je kinderen? Je vrienden? Je buurman? Je collega? Het is de moeite waard om dit een keer bij je zelf eens te onderzoeken, hoe zit dat en wie je gidsen die ongemerkt richting aan je leven geven.  

Twijfel over je keuze, maar aarzel niet

Vaak is het zo dat je door al die goedbedoelde adviezen en tips onzeker wordt gemaakt. De drang om zelf een keuze te maken wordt dan steeds groter. Om daarin een stap vooruit te komen gaat aarzelen je niet helpen. Aarzelen is iets of je wel of geen risico gaat nemen. Durf ik het wel? Het vraagt dus wat lef en moed om gewoon te gaan ontdekken en ervaren wat je op je pad tegenkomt. En twijfels dan? Twijfel gaat in dit verband veel meer over welke afslagen je allemaal kunt nemen. Moet ik links… of rechts… of toch eerst een stukje terug. Op dit punt komen je helpers of gidsen naar voren. Naar wie en wat luister jij? En die twijfel maakt het leven interessant omdat er een keuze aan ten grondslag ligt. En elke keuze die je maakt is goed. Dus twijfel over je keuze maar aarzel niet. Keuze gemaakt, dan gas erop! Leer van de ontdekkingen die je doet als je een keuze hebt gemaakt. Pakken je keuzes niet goed uit, dan heb je een misschien een pittige leerervaring gehad en word je sterker om nog betere keuzes te maken. Zo is elke keuze goed, maar niet altijd even leuk.

Je kunt nooit genoeg inspiratie krijgen

Twijfelen of aarzelen. Van dit soort inspiratie kan je nooit genoeg krijgen. Daarvoor heb ik voor jou een Inspiratiemuseum om gewoon even nieuwe inzichten te tanken, die helpt om een andere afslag te maken. Of om je keuze te bevestigen. Altijd de moeite waard om een keertje af te spreken. Geniet van deze inzichten en maak er dit jaar iets mooiers van!

One response

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.